Acció empresarial

ESTABLIMENTS ALBERT

L’Albert Tomàs és un home d’empenta. Treballa i ho sap fer amb eficàcia. Té el negoci posat entre cella i cella i hi dedica totes les hores del dia i de la nit. Ell prospera -almenys aquesta és la impressió que dóna-, però a base de no escatimar cap esforç. Amb motiu de la inauguració d’un dels seus establiments, algú digué que el prestigi comercial de Figueres es deu precisament al prestigi que van assolint aquestes cases que van desenvolupant-se i engrandint cada dia més el negoci». (Manel Pont i Bosch. Vida Parroquial n.º 1.555)

El dia 16 de desembre de 1961 inaugurà el seu primer establiment com a soci únic en el xamfrà del carrer Ample número l, amb el de Monturiol número 13. La nova botiga, dedicada als electrodomèstics, tenia el número telefònic 2064 i comptava amb uns grans aparadors, molt ficats endins, com era la nota imperant en aquell temps. Previ a l’acte d’inauguració havia repartit per tota la ciutat uns fulls, de mida octau, que deien: «Stop … !Visitenos! Nuestro lema es servir al cliente en las mejores condiciones y en los mínimos precios». A l’acte hi va assistir una munió de gent.

Albert Tomàs va començar el negoci com a únic empleat. Estava sol a la botiga i, quan acabava la diada, anava a Vilabertran a ajudar els seus pares en les feines de l ‘hort. Va haver-hi de dedicar moltes i moltes hores de feina, incloent-hi els diumenges, sense poder fer cap dia de vacances. El negoci va anar a més, i de mica en mica va deixar la feina de la terra, ja que la botiga li obligava una dedicació total.

L’acollida dels figuerencs fou molt favorable. Com que l’establiment era petit i no hi cabien tots els frigorífics i les cuines, va fer una parada al carrer permeten als clients «mirar i remenar» amb total llibertat cosa que es va traduir en un augment de les vendes.

L’any 1965 Electro Basar Albert comença la seva expansió: Amplia l’activitat a reparacions i a instal•lacions d’aigua, gas i megafonia. Igualment es dedica a la venda al major per tota la província de material elèctric i discs, i arriba a ésser el quart venedor més important de tot l’Estat espanyol, per davant de El Corte Inglés.

Va adquirir la casa número 15 del carrer de Peralada, on hi havia l’antiga sabateria Canadell, i hi muntà un supermercat «perquè em va semblar que allà hi podia funcionar bé». Després llogà la casa número 13, on hi havia la fruiteria, també molt antiga, de Can Flori. EI dia 11 de desembre de 1965, a les 7 de la tarda, es procedeix a la inauguració del seu nou establiment a l’esmentat número 13 del carrer de Peralada, on comercialitza, a més de ràdios, televisors i aparells de música, tot un assortiment de paraments per a la llar: acer inoxidable, serveis de cuina, de taula, electrodomèstics i tot «el que comprèn les exigències de la llar moderna».

No paren aquí les activitats de l’empresa: El dia 16 de desembre de 1967 té lloc la inauguració d’una nova planta comercial a l’establiment del carrer de Peralada, així com els nous rètols lluminosos de l’establiment del carrer de Monturiol.

La progressiva expansió de què estava donant proves l’empresa d’Albert Tomàs, es va tornar a manifestar l’any 1969. Anteriorment havia adquirit un solar a la llavors “nova” urbanització de l’”Eixample”, on el 28 d’abril d’aquell any inaugura un gran magatzem amb façana a la calçada lateral del carrer de Tapis, amb àmplia capacitat i fàcil localització, així com les degudes possibilitats d’aparcament. El nou local estava destinat a taller d’instal•lacions elèctriques i d’aigua, i a departament d’assistència tècnica.

Les activitats de l’any 1969 no van parar amb totes aquestes millores i novetats. La seva expansió va permetre obrir un nou establiment a la població de Llançà, al carrer de Rafael Estela, 21, també dedicat a la venda d’electrodomèstics, televisors, discs, fotografia, llistes de noces, etc.

L’any 1971, concretament el mes d’abril, es realitza una gran reforma del local del carrer de Monturiol, cantonada a l’Ample. La secció de discs va quedar instal•lada a la planta de soterranis, amb major qualitat i quantitat d’aparells, inclosos els equips d’alta fidelitat. El departament estava arranjat amb les tècniques més modernes per a una perfecta audició musical.

A la primera planta hi van instal•lar els electrodomèstics i la secció de fotografia que, igualment, va ampliar-se amb un servei de revelat i reproducció.

Uns anys després, el 1976, obre també un altre establiment, aquesta vegada a Girona, al carrer Francesc Ciurana número 4.